Van Gelder

Winterkou

10 Dec 2005 - 14 Jan 2006

10 december t/m 14 januari 2006
'WINTERKOU' / 'WINTERLY COLD'

Dustin Larson
Helgi Thorsson
Henk Peeters
Hreinn Fridfinnsson
Jaap Kroneman
John M Armleder
John Tremblay
Klaas Kloosterboer
Kristjan Gudmundsson
Olivier Mosset
Orpheu de Jong
Marijke van Warmerdam
Maura Biava
Sigurdur Gudmundsson
Steel Stillman
Szabolcs KissPál
Twan Janssen
W.J.M. Kok

De tentoonstelling 'Winterkou' bestaat uit een keuze van werken die het 'koud hebben' of het 'weer warm krijgen' tot onderwerp hebben. In ieder werk wordt een aspect aangestipt dat in verband staat met de wintertijd. De deelnemende kunstenaars daarentegen hebben zich helemaal niet met dat onderwerp van winterkou bezig gehouden. Toch is zo'n invalshoek interessant, omdat een tentoonstelling, op deze manier bedacht, lijkt te kloppen, zonder dat die thematisch gezien 'waar' is. Dat is waar deze tentoonstelling over gaat.

'Winterkou' beslaat de voor-, midden- en achterruimte van de galerie met ongeveer 30 werken van kunstenaars uit zes landen uit Europa en de VS. Bij het binnenkomen wordt de bezoeker verwelkomd door Wurst Eigenhaut van Helgi Thorsson, een aandoenlijke grote kabouter die een glas Wodka met Turkse vijgen aanbiedt, kristallen druppels van Fridfinnsson stromen van het plafond rechtstandig naar beneden, een warmwaterpijpleiding van Mosset ligt verdwaald op de vloer. In de middenruimte zorgt een sneeuwmachine van Twan Janssen voor neerdwarrelende poëzie en een boek van Marijke van Warmerdam nodigt uit om in winterse kou te gaan lezen. Een 'heater' van Armleder kan voor warmte zorgen. In de achterruimte AP laat Sylvie Fleury een werk met strass-nepdiamanten zien, die schitteren als hagelsteentjes, terwijl Orpheu de Jong een sneeuwfilm op een breedbeeldscherm toont waarin een sneeuwbui wonderlijk heftig tekeergaat. Kortom 'Winterkou' heeft individuele kunstwerken de warmte van Galerie van Gelder binnengehaald.
 

Tags: John M. Armleder, Sylvie Fleury, Hreinn Fridfinnsson, Kristján Gudmundsson, Sigurdur Gudmundsson, Szabolcs Kisspál, Klaas Kloosterboer, Jaap Kroneman, Olivier Mosset, Henk Peeters, Steel Stillman, Helgi Thorsson, John Tremblay, Marijke van Warmerdam